Week 5

Afgelopen weekend zijn er vier nieuwe vrijwilligers aangekomen in Uganda. Zij komen allemaal bij mijn project: Britt, Kim, Theo en Jopie. Twee ervan had ik al een keer ontmoet en twee nog niet. Een drukke boel in huis maar wel gezellig!

Op maandagochtend zijn Rosa en ik naar de special class geweest. Het meisje waar ik vorige week over schreef, die misbruikt was, was vanochtend weer in de klas. Ze loopt nu met haar broers/zussen mee naar school en naar huis dus dat is heel fijn! In de middag hadden we readingclub. Dat blijft moeizaam maar oefening baart kunst.Dinsdag was de eerste dag die we met 6 begonnen. Ik ben heel blij met ze want ze hebben allerlei lekker broodbeleg meegenomen: appelstroop, chocoladepasta, pindakaas en hagelslag! Britt en ik zijn die ochtend naar het Health Centre geweest. Daar hebben we geholpen bij de administratie van de vaccinaties die baby's krijgen. Er werd ons ook verteld dat als de baby's het vaccinatie programma volledig afronden ze een muskietennet krijgen die ze beschermt tegen o.a. malaria mug. Dit doen ze op die manier zodat ouders gemotiveerd blijven om de vaccinaties te blijven halen. Je moet je namelijk voorstellen dat sommige ouders heel ver moeten lopen met hun kind om bij een Health Centre te komen. Britt en ik werden uitgebreid bedankt door het hoofd van het Health Centre voor ons werk. Terwijl ik het gevoel had niet zoveel gedaan te hebben. De mensen hier zijn al zo blij dat je ze komt helpen, wat je ook voor ze doet. In de middag zouden we naar de womensclub gaan maar dit ging niet door omdat de vrouwen zelf niet konden. Dit werd ons ook pas verteld op het moment dat we eigenlijk zouden moeten vertrekken. Jopie en ik hadden speciaal naalden gehaald voor de vrouwenclub omdat die naalden heel snel breken (ik ben dus niet de enige want bij Jopie gebeurt het ook, hihi).


Op woensdagochtend ben ik naar de special class geweest. Met de oudere kinderen in die klas heb ik geoefend met de kleuren groen, rood en blauw. Dit ging super moeizaam. Dat wordt heel veel oefenen. Verder lekker gespeeld met de kinderen. De andere vier vrijwilligers zijn vanochtend verder op school bezig geweest met het bouwen van de klaslokalen. In de middag zijn we op huisbezoek geweest bij een jongen uit de special class: Lwere. Hij woont op loopafstand van ons huis en is ongeveer 12 jaar oud. Hij heeft een verstandelijke beperking. Hij heeft vorig jaar wel op school gezeten in een "normale" klas maar hij viel daar heel erg uit qua niveau. Nu zit hij in de special class. We vroegen ons af of Lwere wel thuis zou zijn want hij is normaal gesproken altijd in het centrum te vinden, maar vandaag was hij thuis. Hij woont bij zn oma, tante en drie neefjes/nichtjes. Zijn oma vertelde dat hij normaal gesproken vaak pas rond 19.00 uur thuis komt. Dit betekent dat hij net voor het donker thuis is want tussen 19.00 - 19.30 uur is het donker in Uganda. Tijdens het huisbezoek ga je iets doen voor de familie en voor deze familie zijn we water wezen halen. Eerst een heel stuk naar beneden gelopen, duurde ongeveer 20 minuten en daarna met gevulde jerrycans weer naar boven. Het was pittig omdat het die dag erg warm was en het was midden op de dag maar we hebben het gehaald. Moet je voorstellen dat sommige mensen elke dag zoon stuk moeten lopen voor hun water. Dat kan je je in Nederland niet voorstellen. Barbara, een medewerker van het project, heeft een jerrycan vol van 20 liter op haar hoofd getild, super knap.Op donderdag begon het te regenen, heel hard en lang. Buiten stond een jongetje die eigenlijk naar school moest maar hij was aan het schuilen voor de regen. Wij gebaarden dat hij wel bij ons onder het afdakje kon zitten. We hebben hem wat eten gegeven. We hebben een laken om hem heen geslagen en hebben hem sokken aangedaan omdat hij het zo koud had. Na een tijdje ging hij weer op weg naar school. Die ochtend hebben wel verder niet zoveel gedaan. Als het regent dan ligt het werk stil. De wegen zijn onbegaanbaar want het zijn allemaal zandwegen dus dat wordt modder. In de middag zijn we op weggegaan naar Masaka want dit weekend gingen we naar de Murchison Falls National Park in Uganda. Wat was dat bijzonder zeg! Veel dieren gezien zoals de olifant, giraffe, nijlpaard, leeuw, luipaard, antilope, buffels, apen, zwijn, vogels, krokodillen. Echt super vet! Morgen nog een dagje in Masaka vanwege Pasen en dinsdag weer naar het project.

Reactie toevoegen

Het reageren op weblogberichten is niet mogelijk.

Reacties

Jennie

Hoi Marloes,
Wat leuk om elke week je blog te lezen.
Succes nog en veel plezier. XX

Gerwin Goudbeek

Goedemorgen Marloes, leuk om je belevenissen zo mee te mogen lezen. Mooi dat je door iets heel kleins al van heel veel waarde kan zijn voor anderen. Fijne tijd nog in Uganda, fijne feestdagen en Gods zegen toegewenst. Groeten Gerwin

Mathilde ten Hove

Ohw lieverd! Wat fijn om weer te lezen hoe je week is geweest. Echt super fijn! En wat heb je weer veel dingen gedaan. K had al van Nico begrepen dat je op Safari bent geweest. Super gaaf!

Helma

Wat goed om te lezen dat het de juiste keuze is geweest! En wat blij kun je worden van de kleine dingen daar! Super! Geniet er nog even van!! Wat leuk dat pa en ma overkomen. Dat is altijd fijn praten.

Maja

Hoi Marloes,
Wij vinden het super dat je het zo naar je zin hebt daar.
En je ervaringen te lezen in je blog
XXX

Geertje Nagelhout

Hoi Marloes,
Wat een verhalen zeg.
Super om te lezen dat je zoveel kunt betekenen voor de mensen daar en vooral voor de kinderen.
En wat fijn dat je ouders je komen bezoeken.
We blijven je volgen en lieve groetjes van Egbert, Geertje, Nicole en Eline.

jolanda

Wat fijn te lezen dat je het zo naar je zin hebt en ook al helemaal op gaat in het werk.
Ik hoop dat jullie het ook leuk gehad hebben in in Jjinja. En fijn te weten dat je ook altijd nog waterdrager kunt worden. Lukt het met de jerrycan op je hoofd???
liefs Jolanda

Marloes Nagelhout

Name: Marloes Nagelhout
Leeftijd: 27

Was vrijwilliger bij Lwengo Nakyenyi van 22 feb 2016 tot 13 mei 2016